Ce reguli de conduita trebuie sa respecte un sofer care transporta persoane?

Transportul de persoane reprezinta o responsabilitate majora pentru soferii de autobuze, iar comportamentul si atitudinea acestora au un impact direct asupra vietii si confortului pasagerilor.

Tocmai de aceea, angajarea unui sofer de autobuz impune o multime de criterii:

  • Sa fie posesor de permis de conducere categoria D. Daca vrei un astfel de permis, poti sa faci scoala de soferi Brasov categoria D de la InstructorulTau;
  • Sa aiba un atestat profesional;
  • Sa aiba experienta in ceea ce priveste conducerea autobuzului.

 Nici indeplinirea acestor cerinte nu sunt suficiente, insa. Soferul de autobuz trebuie sa le asigure pasagerilor o calatorie sigura si placuta, iar pentru asta exista reguli stricte de conduita.

Siguranta pasagerilor este prioritatea numarul unu

  • Inainte de a porni motorul, soferul trebuie sa se asigure ca toate usile si ferestrele sunt inchise si sigilate corespunzator.
  • Trebuie sa respecte regulile de viteza, sa conduca prudent si sa se respecte cu strictete regulile de prioritate pentru a preveni accidentele si a mentine integritatea vietilor pasagerilor.
  • Soferul trebuie sa fie calm si sa nu se lase influentat de situatii stresante in trafic.
  • Este interzisa utilizarea telefonului mobil sau a altor dispozitive care pot distragere atentia in timpul condusului.
  • Este interzis consumul de alimente la volan. Acesta poate fi periculos atat pentru sofer, cat si pentru pasageri. De asemenea, este interzis si fumatul.

Practic, pentru o deplasare cat mai sigura soferul de autobuz trebuie sa evite desfasurarea oricarei activitati care ii poate perturba atentia sau care nu ii permite sa foloseasca ambele maini in procesul de conducere.

Atitudinea prietenoasa si comunicarea sunt cerinte pe care le impun foarte multi angajatori

Soferii trebuie sa aiba o atitudine pozitiva si sa comunice cu pasagerii intr-un mod respectuos si amabil.

Pentru a mentine o atmosfera placuta in mijlocul de transport, in cazul in care apar situatii tensionate cu pasagerii, soferul trebuie sa le solutioneze cat mai calm posibil.

Pastrarea curateniei si a linistii, o alta responsabilitate a soferului

De multe ori, tot in responsabilitatea soferilor se afla si curatenia din autobuz. Acesta trebuie sa verifice suprafata vehiculului de fiecare data cand cobor toti pasagerii si sa curete eventualul gunoi lasat de acestia.

Evident, curatenia reprezinta o responsabilitate si pentru pasageri. Acestia trebuie sa respecte regulile privind curatenia in mijlocul de transport, sa evite sa manance alimente care emana mirosuri neplacute si sa aiba un comportament civilizat.

Persoana cu cea mai mare responsabilitate din autobuz insa, este soferul.

Merita sa fii sofer de autobuz cu atatea responsabilitati?

Daca iti place sa conduci si vreu sa transformi asta intr-o meserie, da. Desi au foarte multe responsabilitati, soferii de autobuz au si o multime de beneficii:

  • Calatoresc de-a lungul intregii zile si se pot conecta mai bine la oras;
  • Intra in contact cu o multime de oameni, ceea ce poate da nastere unui numar urias de povesti;
  • Au o remuneratie atractiva. Salariile transportatorilor publici sunt foarte atractive, fiind adesea mai mari decat salariile medii.
Previous post Nunta ta de vis: Cum sa alegi locatia ideala in Bucuresti
Next post Cum să Alegi Cadoul Perfect pentru Doamne în 6 Pași Simpli