Cum sa faci cele mai bune baghete frantuzesti: sfaturi pentru brutari

Spre deosebire de paine, pentru a a face baghete frantuzesti ai nevoie de mai multa atentie la modul in care lucrezi aluatul si mai multa rabdare.

Afla cum sa imbini tehnica traditionala cu ingredientele alese pentru a produce baghete care nu numai ca vor arata fabulos, dar vor avea si acel gust autentic care te transporta pe stradutele din Paris.

Ce ingrediente sunt necesare pentru a face baghete frantuzesti?

Primul pas pentru a face baghete la fel ca in brutariile fruntuzesti este sa alegi cu foarte mare atentie ingredientele. Faina de calitate superioara, cu un procent mare de proteina, apa, sarea si bineinteles, drojdia sunt esentiale.

Drojdia, in special, are un rol esential in fermentatia aluatului, fiind ingredientul principal care ii da acea textura aerata si gustul caracteristic. Pentru a face aluatul de baghete, alege drojdie proaspata pentru rezultate optime, ea va creste uniform aluatul, ii va da aroma, va face ca miezul sa fie aerat, in timp ce coaja este crocanta.

Cum hidratezi corect aluatul de baghete frantuzesti?

Un aluat hidratat corespunzator este secretul unei baghete cu miez aerat si coaja crocanta. Raportul dintre apa si faina (hidratarea) ar trebui sa fie intre 75% si 80%.

Unei persoane cu putina experienta in gestionarea aluatului pentru baghete (cu procent de hidratare mai mare) ii poate fi mai greu sa realizeze acest tip de preparat. Totusi, rezultatul va merita pe deplin!

In plus, odata ce vei lucra cu un astfel de aluat cu drojdie vei intelege mai bine cum afecteaza hidratarea textura si formarea alveolelor in miezul painii.

Care este tehnica de framantare corecta a unui aluat cu drojdie?

Framantarea aluatului nu este despre forta, ci despre tehnica. Pentru un aluat cu drojdie, trebuie sa acorzi atentie dezvoltarii glutenului fara a supraframanta aluatul.

O tehnica eficienta este „plierea” aluatului, care grabeste dezvoltarea retelei de gluten fara a-i deteriora structura. Acesta tehnica imbunatateste si consistenta aluatului, facandu-l mai usor de modelat in forma clasica de bagheta.

Cat timp ar trebui lasat la dospit aluatul pentru bagheta frantuzeasca?

Pentru un rezultat desavarsit, lasa aluatul sa fermenteze la rece, in frigider, pentru 12-24 de ore. Aceasta fermentare prelungita nu doar ca dezvolta un profil complex de arome, dar va face si ca aluatul sa fie mai usor de manevrat.

In plus, drojdia actioneaza mai incet in conditii de temperatura scazuta, ceea ce va face ca textura painii sa fie mai buna decat a unui aluat care a fost supus unei dospiri scurte.

Cum sa obtii o crusta crocanta fara sa ca miezul sa se usuce?

Am ajuns in etapa finala – coacerea. Pentru a obtine acea crusta aurie si crocanta este esential ca in cuptorul incins sa fie umiditate. Cum faci asta? Ai doua optiuni – pui un vas metalic cu apa fiarta in cuptor sau pulverizezi apa atunci cand introduci tava cu baghete. Astfel, apa se va evapora, iar baghetele tale vor fi crocante la exterior si pufoase la interior.

Dupa cum poti vedea, nu este imposibil sa faci cele mai bune baghete frantuzesti. Ai nevoie de atentie, rabdare si de ingrediente de buna calitate. Gama de produse Lesaffre Romania te poate ajuta sa obtii cele mai bune rezultate – drojdie proaspata, uscata, maia lichida; agenti de crestere naturali de cea mai buna calitate!

Previous post Cadouri pentru femei – tendinte ale anului 2024 pe care trebuie sa le stii
Next post Ce sa gatesti pentru familia ta dintr-un curcan de tara – meniu pentru o saptamana